Kropp och Själ

Hälsoinspiration

Behandling

FAKTA FIBROMYALGI

Fibromyalgi är en kronisk, smärtsam sjukdom som kännetecknas av ständig smärta, särskilt i muskelfästena, samt onormal trötthet.


DETTA HÄNDER I KROPPEN:

Kroppens celler skickar för många smärtmeddelanden till hjärnan, upp till fem gånger fler än hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden till smärta.

När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas de av smärtlindrande serotonin. Men fibromyalgin orsakar låga halter serotonin, vilket gör att hjärnan blir överbelastad. Detta gör att det gör ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador.

Forskning visar att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser, och dessa varierar från dag till dag. Ju fler som befinner sig i ”normalzonen” samtidigt, desto bättre mår personen. Därför kan personer med fibromyalgi må relativt bra den ena dagen, men uselt nästa. (Källa: www.fibromyalgi.se)


Sök läkare om du lider av din smärta Värk i kroppen kan ha väldigt många orsaker. Den kan bero på: brist på motion, urkalkning av skelettet och förslitningsskador.


BEHANDLINGAR

Det kan kännas jobbigt att få beskedet att man drabbats av en sjukdom som kan bli långvarig. Samtidigt är en diagnos ofta första steget mot bättring. Man börjar förstå symtomen och kan göra något åt dem. Det är alltid en lättnad att få veta orsaken.

Enda chansen att komma ur smärtcirkeln är att bryta den – oavsett om den beror på tung belastning, undertryckta känslor eller en ledsjukdom.


Det finns ingen behandling som botar fibromyalgi. Men vissa blir faktiskt helt av med besvären. Genom att skaffa sig kunskap om sjukdomen och lära sig lyssna på sin kropp kan man må så mycket bättre.

Behandling med mediciner för smärta, sömnstörning och eventuell depression kan ibland lindra symtomen. God information om sjukdomen och bra omhändertagande är viktiga inslag i behandlingen. Det är angeläget att patienten får en korrekt diagnos snabbt och hjälp till rehabilitering. En del fibromyalgiker klarar att fortsätta arbeta. Andra klarar deltidsarbete. Ofta krävs att arbetet är anpassat efter personens förmåga. Många fibromyalgiker saknar arbetsförmåga helt.


ATT FÅ TA DET LUGNT

Det är stökigt att ständigt vara sjuk, ekonomin kan komma i oordning, sällskapslivet går kanske på sparlåga, ja det mesta blir upp och ner. Då är det mer viktigt än någonsin att på något plan, få ha ordning och reda, att ha något skönt hörn i livet där det känns, varmt och bra att vara. Att få prata med en annan människa som har samma sjukdom, samma symtom, samma besvär, kan ge ökad insikt om sin egen sjukdomsbild och vara en otrolig känsla.

Avsätt en stund som bara är för dig själv varje dag. Stäng av telefonen och dator. En halvtimme räcker, och den tiden finns alltid - det gäller bara att prioritera sig själv. Att hitta en kravlös tid är viktigt. Då kan man gå ner i varv, läsa lite, meditera utan att klockan och alla måsten jagar en hela tiden.

Ta bort en massa måsten. Vi har så många föreställningar om hur saker ska vara och hur mycket man måste. Detta är något vi skapar själva. Tänk efter ett ögonblick, om du verkligen måste!

MOTION

Promenader mot värken

Att motionera är viktigt för personer med fibromyalgi. Att promenera och röra på sig är viktigt för alla med långvarig smärta eftersom inaktivitet ökar smärtkänsligheten. Vid fibromyalgi är det en avvägningsfråga hur mycket som är lagom. Det är individuellt. Att dela upp motionstiden på korta pass är ett bra sätt när det känns tungt. Är man så lyckligt lottad att man har hund, så är det de dagliga långpromenaderna som håller igång leder och muskelfästen. Lätt motion ökar syretillförseln till musklerna. Kroppen stärks i största allmänhet och stelheten i lederna motverkas. Dessutom höjs smärttröskeln, bland annat tack vare de endorfiner som bildas när man rör på sig. Men motionen ska kännas bra – vid hård träning kan besvären öka istället. Rent allmänt kan man säga att värkande leder behöver starka muskler omkring sig för att må bra. Det gäller att hitta träning som passar.

Värken brukar också förvärras av allt statiskt muskelarbete, till exempel att bära tunga matkassar hem från affären. Muskeln måste få slappna av mellan varven, så att nytt blod kan tillföras. Det är ibland svårt att veta var värk egentligen kommer ifrån. Värk som kommer från ett ställe i kroppen kan kännas starkare på ett annat ställe. Orsaken är den väg smärtsignalerna tar på sin väg till hjärnan. Hjärnan tror att signalerna kommer från ett större eller andra områden än vad den egentligen gör. Höft, knä och fot är ställen där signalerna oftast blandas samman. Dessutom kan smärta på ett ställe göra att man börjar felbelasta kroppen och på det sättet flytta smärtan till ett nytt ställe.


DANS

Musik och dans påverkar oss på en mängd nivåer. Vi reagerar känslomässigt på musik, även om vi inte kan uttrycka det i ord. Detta är en av anledningarna till att dansterapi kan lindra fibromyalgi. Det kan handla om personer som av olika anledningar har svårt att sätta ord på hur de känner sig. Genom att röra sig till musik har de fått möjlighet att uttrycka känslor – med kroppen.


SPÄNN AV

Det är mycket värdefullt för fibromyalgiker att lära sig någon form av avspänning. Det kan vara någon typ av meditation, avspänning i grupp eller ensam till ett band. Det viktiga är att det är en metod man trivs med och att man gör den dagligen.

Att då och då ”rensa rent” från alla jobbiga tankar, problem och irritationsmoment gör att även musklerna får lättare att spänna av. Då ökar också genomblödningen. Spänner man av regelbundet brukar även sömnen bli bättre. Försök att alltid leva mer avspänt. Andas även med magen, inte bara med bröstkorgen. Då blir det lättare att spänna av. Går du omkring med höjda axlar och rynkad panna? Spänner du hela högra kroppshalvan när du borstar tänderna? Ofta använder man mycket mer energi än som behövs till olika vardagssysslor och det kan förvärra symtomen hos fibromyalgiker. Det kan vara värdefullt att gå någon kurs i kroppskännedom, tai chi eller liknande.


UNDVIK STRESS

Har man väl fått fibromyalgi är det ett tecken på att man måste varva ner. Minska dina insatser både hemma och på jobbet. Delegera en del uppgifter till andra. Försök att koppla av. Ha inte ambitionen att alltid vara delaktig i alla projekt och ta hand om allting själv. Även andra människor måste kunna ta hjälpa till. Ta barnen till hjälp! Har man tonåringar hemma finns det en massa sysslor som de kan hjälpa till med.

 

VÄRME OCH MASSAGE

Värme är bra för alla fibromyalgiker, till exempel i form av varma bad eller varma lerinpackningar. Massage brukar också vara bra. Liksom värmen ökar den blodcirkulationen,– men i början är många ömma för beröring. Ett måttligt tryck på kroppen, knappt kännbart för friska personer, kan utlösa kraftig smärta hos dem som har fibromyalgi.

Men det finns ju den mildare, mjukare fibromassagen som är en mild form av massage, speciellt utvecklad för att hjälpa patienter med kroniska muskelsmärtor. Med lätta strykningar och anpassade massagegrepp skapas ett avslappnande tillstånd för att hjälpa kroppen att återhämta sig. Massagen frisätter oxytocin, ett lugn- och ro hormon som påverkar det allmänna välbefinnandet. Fibromassage leder till avslappning och smärtlindring, bättre sömn och förbättrad levnadssituation. Värme, särskilt utvalda oljor och rogivande musik används för att förstärka effekten.


Det kan vara värdefullt för fibromyalgiker att ha regelbunden kontakt med någon terapeut som kan hjälpa – det kan vara en massör (hos fibromassören kombineras massagen med genomgång av kostvanor och näringstillskott, träning och mental hälsa, behandlingen bygger på samarbete mellan patient och terapeut och helhetssynen är viktig), zonterapeut, homeopat eller akupunktör. Då får man personlig omvårdnad samt tips om naturmedel och andra levnadsråd. Sjukdomen brukar gå upp och ner och särskilt när man är i vågdalarna kan det kännas skönt att ha någon att gå till, som kan ge hjälp, stöd och uppmuntran.


HOT STONE MASSAGE

Hot Stone Massage är en avslappnande massage som löser upp muskelspänningar och ökar syresättningen i vävnaderna. Massage är en holistisk behandling där massören använder sig av varma lavastenar och aromaoljor. Stenarnas värmande effekt förstärker och fördjupar massörens förmåga att reducera spänningar, minska stress och på så sätt återställa balansen. Hot stone massage ger en känsla av totalt kroppsligt välbefinnande. Massören drar, lägger och trycker mjukt de varma stenarna mot ryggen och sedan över benen.

Stenarna är släta och behagliga, de har polerats och slipats av vind och vatten. Stenarna innehåller mineraler och framför allt järn, som absorberas genom huden. Stenar har en förmåga att bevara värme. De varma stenarna stimulerar och förbättrar blodcirkulationen och ämnesomsättningen i kroppen. Behandlingen hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter. Den här massagen passar alla, men är speciellt bra för stressade eller utbrända och du som har värk och för dig som tycker om värme.

Den här behandlingen är perfekt en kall och stressig vinterdag, men underbart vilken dag som helst.


DJUPMASSAGE

Det finns en manualterapeut Hannu Timonen som har utvecklat en egen djupmassageteknik med inslag av kotmobilisering. Han har behandlat många fibromyalgipatienter, där nästan alla har blivit symtomfria. Han anser att en begränsad rörlighet hos ryggkotorna beror på spända ryggmuskler. När ryggkotorna låser sig blir de omgivande vävnaderna irriterade. De huvudsakliga orsakerna till symptom på fibromyalgi är spända axelmuskler och att de övre bröstryggkotorna låser sig. Stress, felbelastning, sömnproblem, allt sätter sig i ryggen.

Är musklerna spända låser sig kotorna, så att ämnesomsättningen i muskel- och bindvävnader och flöde i nervbanorna störs. Alla kotor måste vara fria för att nervimpulserna, som styr hela kroppen via ryggraden upp till hjärnan, ska fungera.

Under behandlingen bearbetas musklerna med massage och låsta fasettleder låses upp med användning av kiropraktiska metoder. Så snart som ämnesomsättningen hos de mjuka vävnaderna och nervimpulserna inte längre störs försvinner symptomen.


YOGA

Yoga utgör en naturlig motvikt till det moderna livets stress och kan hjälpa oss att uppnå en känsla av inre lugn.

Ju stelare kroppen är, desto större behov av träning – och yoga. Yoga som är det urgamla sättet att stärka musklerna och bli spänstigare. Vem som helst kan börja med yoga. Yoga är precis så skönt och enkelt som alla säger. Det är viktigt att inte ”ta ut sig” i början. Med regelbunden träning kan man kräva mer av kroppen och hålla rörelserna längre. Viktigt är också att utföra rörelserna mjukt och koncentrerat.

När blodet börjar strömma genom kroppen läker inflammationerna snabbare och man blir mindre stel. Jag tror att alla kvinnor som lider av fibromyalgi mår bra av den här träningen, eftersom man sträcker ut muskelfästena och får igång blodcirkulationen. Yoga är en personlig och rolig träning som kan åstadkomma förvånansvärda resultat. Stressnivån minskar och man uppnår ett tillstånd av inre lugn och välbefinnande. Yoga är harmonisk balans mellan kropp, psyke och själ. Efter ett yogapass har själen kommit till ro och tankarna samlats.


FLOATING

Avslappning i stora, ljud- och ljusisolerade tankar med hög saltvattensnivå är ett effektivt sätt att minska långvarig stressrelaterad smärta. Inne i tanken är det mörkt och tyst och temperaturen är ca 35°, vattnet är salt, mycket salt. Man lägger sig ner i vattnet och eftersom det är så hög salthalt så flyter man upp med hela kroppen. Det går åt ungefär lika mycket kraft att sänka armen i vattnet som att lyfta den. Man svävar och tyngdkraften upphör att kännas. Skillnaden mellan luft och vattenytan suddas ut, övriga sinnen går ner i varv vilket ger möjlighet till maximal avkoppling och välbefinnande. Hjärnan kan börja återställa balansen i kroppen. Ventilation ser till att det inte blir kvavt inne i tanken.

Man ligger nu i vattnet 45 minuter med ljud och ljus eller utan. Det bestämmer man själv. Många talar om att dessa 45 minuterna känns som mellan fyra och sex timmars sömn. Efter ca tolv behandlingar har man sett personer som har till exempel långvariga smärtsymtom, fibromyalgi, depression och ångest må mycket bättre. Avslappningen i det viktlösa tillståndet i den tysta, varma flyttanken gör att kroppens eget system för återhämtning och läkning aktiveras. Stresshormonet och blodtrycket sjunker. Man känner sig mer optimistisk och halten av vitaliseringshormonet prolakin ökar. Ångest, stress, depression och smärtupplevelser minskar. Framför allt: Det är skönt för både kropp och själ och lämnar ingen oberörd.

Tidigare sågs fibromyalgi som en oåterkallelig kronisk sjukdom som aldrig blev bättre. Men nya rön visar att sjukdomen oftast kommer i skov, med mellanpartier av mindre smärta. Nu är förhoppningen att man med nya läkemedel ska kunna förlänga de ”bättre” perioderna så att fler orkar arbeta och må bättre. Kronisk smärta är idag den vanligaste diagnosen vid långtidssjuk-skrivning. Smärtan vid fibromyalgi är svårare att bota än vanlig värk. Antiinflammatoriska läkemedel som Ipren och värktabletter som Alvedon hjälper sällan. Och morfinliknande preparat ska man nog vara försiktig med eftersom de är vanebildande. Det finns ett nytt antidepressivt läkemedel, Lyrica, som höjer halten av två viktiga signalsubstanser, serotonin och noradrenalin. Bakgrunden är att smärtpatienter visar sig ha liknande rubbningar i hjärnans signalsubstanser som personer med depression och kronisk trötthet. (Källa: Vårdföretagarna)


TÄNK POSITIVT

Även den psykiska inställningen och förväntan är viktig. De flesta fibromyalgipatienter har fått ett slags negativ programmering från den vanliga sjukvården.

Det är också viktigt att ta tag i sina problem, på sin arbetsplats eller sitt äktenskap. Man kanske behöver söka hjälp hos en psykoterapeut om problemen verkar olösbara. För att bli bättre från sin fibromyalgi måste man titta på sin personliga utveckling. Var och en måste hitta sin egen väg att minska smärtorna och tröttheten, men man kanske behöver hjälp att hitta den vägen.


BÄTTRE OMHÄNDERTAGANDE AV FIBROMYALGISJUKA

Många patienter får vänta länge, ibland söka flera läkare innan de får en diagnos. Det innebär ängslan, oro och onödigt lidande. Det innebär att möjligheterna till lindring och rehabilitering fördröjs och försvåras. Många patienter med fibromyalgi har sedan långt tid tillbaka haft svårt att få förståelse för sin sjukdom, inte bara av anhöriga, vänner och arbetsgivare, utan till och med vårdpersonal och försäkringskassan. Man får hoppas att kunskapen om fibromyalgi ökar nu i vården.

För fibromyalgikern är varje dag en ny utmaning. Vissa dagar går allting ganska bra, smärtorna och tröttheten finns bara i bakgrunden. Andra dagar är smärtorna outhärdliga, varje rörelse bränner, svider, skär som knivar. Vardagliga sysslor som för den friska är enkla att utföra kan vara oöverstigliga för en person med fibromyalgi.


Ett långvarigt smärttillstånd innebär begränsningar och problem i vardagen. Och blir också en viktig orsak till sjukskrivning och förtidspensionering. Det är svårt nog att vara kronisk sjuk, men får man den hjälp och vård som behövs, får man rätt information och blir trodd, så är mycket vunnet, och vägen genom livet känns då lättare.
VAD KAN NÄRA OCH KÄRA HJÄLPA TILL MED?

Det är viktigt att informera familjen eller andra närstående om sjukdomen. Familjen måste lära sig vad det innebär att ha sjukdomen. Måste ha förståelse, stötta och ställa upp. Det kan vara en långvarig process att ställa om sig, men om familjen kan avlasta dig en del tunga arbetsuppgifter hemma orkar du bättre delta i familjens sociala liv.

Dammsugning, fönsterputsning, hänga tvätt, disk, matlagning och då speciellt

potatisskalning är exempel på arbeten som är tunga, repetitiva och statiska som förvärrar sjukdomen. Bär inte tunga saker! Låt familjen följa med och handla och bära! Kom ihåg att det är inte alltid som familjen utför sysslorna hemma på det sätt som du brukar göra. Låt familjen utföra sysslorna på sitt sätt!

 

Att alltid ha ont gör livet mycket besvärligt, smärta tröttar, fysiskt och mentalt, och man måste vara beredd att ändra mycket i sin livsstil. När livets svängningar och svårigheter påverka den som redan har problem med ständig smärta, så kan marginalerna för att på ett bra sätt klara av nya påfrestningar vara mindre än för många andra människor.


Men - och det är viktigt! - livet tar inte slut,

det blir bara annorlunda!

Ta hand om dig, sköt din kost, vila när kroppen är trött och älska dig själv och andra. Fokusera på det positiva omkring dig i stället för smärtan, lyssna på kroppens signaler och möt varje dag med en positiv tanke. Det finns så mycket att vara tacksam för!

 

”De dagar man känner sig bättre,

ska man inte ta igen en massa arbete,

som man inte har klarat,

då man hade som mest ont.

Istället skall man glädja sig åt de dagar,

då smärtan är lindrigare och vara rädd om sig,

så att man inte blir sämre.”

Professor Robert OlinKropp och Själ

Copyright © - ElisabetB