Kropp och Själ

Hälsoinspiration

Övervikt

Den som vill bli av med sin övervikt måste byta ut gamla dåliga vanor mot nya goda vanor i lämplig takt. Det gäller främst att skaffa sig en ny inställning till mat och ätande.

Överviktiga upplever ofta att de själva äter för lite, det vill säga mindre än vad de verkligen äter. Detta beror på att de ofta känner sig hungriga, ofta känner att de tvingas svälta, ofta känner att de måste uppoffra sig för att inte äta. När en normalviktig känner sig mätt och belåten efter en ganska liten måltid, kan en överviktig äta sju smörgåsar till frukost och ändå känna sig hungrig.


Vad beror det på?

Hunger och mättnadskänsla är kroppens signaler till oss om vi behöver mer näring eller att vi fått tillräckligt. Hos den normalviktiga fungerar dessa naturliga signaler – hos de allra flesta överviktiga fungerar de däremot inte. Inte heller på samma praktiska sätt skulle man kunna tillägga. De är hungriga när de borde vara mätta.


Gamla dåliga vanor byts ut mot nya goda vanor i lämplig takt

Svårare än så är det inte. Det svåra ligger i att människor som brottas med problemet övervikt – för ett problem är det – inte är några robotar, som går att programmera genom att man trycker på knappar så att allting fungerar av sig självt. Nej, överviktiga är människor med känslor som oro och ledsnad, personliga problem och svårigheter, trötthet och tristess, rädsla och ångest. Ofta utan att de riktigt förstår varför. I sådana situationer reagerar överviktiga ofta med hunger. Och då ger ätandet en tillfällig lättnad.

Övervikt är inget enkelt problem

Det hela är ett inlärningsproblem. Det gäller att lära sig nya vanor och ett nytt levnadssätt – med andra ord en ny inställning till det mesta som har med mat och ätande att göra. Här gäller inte bara målet utan också vägen dit – man har stor nytta och glädje av att behandla sin övervikt. Man blir mera realistisk, man vågar ställa krav och så snart utvecklingen går i rätt riktning lär man sig acceptera sig själv. Det är något positivt som händer. Man arbetar bort sina skuldkänslor som bidrar till oro och oförmåga att konstruktivt lösa livets problem.


Nu gäller det att se framåt, att äta klokt och försiktigt och lagom för att komma in i normala vanor, det vill säga nya och goda. Till en början innebär detta att man måste tvinga sig till regelbundna vanor. Många övervikiga saknar regelbundna matvanor. Ofta anser de att de inte ska äta någonting. De äter alltså ingenting, tills de inte längre står ut och äter sedan plötsligt en mängd dålig ”mat”. Det är så det oftast går till för den som saknar regelbundna matvanor. För att bryta den onda cirkeln måste man lära sig att äta försiktigt och hålla en regelbunden diet. I stället för de tvära kasten mellan ätandets ytterlighet ska man bestämma sig för att leva sunt


Gör upp ett program

Hur gör man? Hur ska man nu bete sig för att ändra sina matvanor – för det måste man göra om man vill gå ner i vikt – och ändå få ett förhållande till mat som man själv upplever som känslomässigt tillfredställande? Jo, man måste hitta ett eget personligt matprogram, där man har ställt sina egna känslomässiga behov mot de näringsriktiga principerna. Ibland är det bäst att detta personliga matprogram genomförs stegvis. Så småningom gäller det att hitta nya matvanor som inte bara är nyttiga. Lika viktigt är att man också själv upplever den nya maten som god och tillfredställande.

När man vant sig – det handlar ju om nya och goda vanor – kommer man att uppleva fet husmanskost, bakelser, tårtor, godis och liknande som motbjudande. Då, och först då, blir de nya vanorna verkligen ett stöd för en riktig kost.
Eftersom årets flesta dagar är vardagar bör man i första hand inrikta sig på att ändra på vardagsmaten. Men det är bra om man håller fast vid att veckan har så att säga sju vardagar. Att äta riktig kost måndag till fredag och sedan glömma alla goda principer under lördag och söndag håller inte. Om man lever på det sättet kan man möjligen slippa ytterligare viktökning. Däremot klarar man inte av att få ner sin övervikt. Principen för vardagsmaten måste vara att man inte i första hand ser till vad man tycker är gott i enlighet med sina tidigare matvanor utan till vad som är bra för kroppen. Ett nytänkande som mynnar ut i så kallad smal mat. Med det får aldrig bli trist att äta smal mat, då tröttnar man. Skaffa dig en samling recept att hämta inspiration från. Släng alla gamla recept på fettbildande mat, de ska du aldrig mer använda!


Gör upp matprotokoll, ett viktigt hjälpmedel för insikten i och kontrollen över de egna matvanorna. Du fyller i protokollet vid varje måltid - ange allt du ätit, både det som är i överensstämmelse med dieten och det som är därutöver. Ett matprotokoll ska omfatta en vecka och erfarenheten visar att de som regelbundet fyller i protokollet lyckas bättre med sin viktminskning än de som inte gör det.


När du använder matprotokoll och direkt kan följa att du äter smalmat i lämplig mängd går du ner i vikt. En av orsakerna till detta är att du tycker att det är roligt all få en överblick över de egna matvanorna. Såvida du inte är fjärran från protokoll och inrutade mönster. Du står kanske inte ut med att anteckna över huvud taget. Men - om du ska få dina matvanor att stämma överens med ambitionen att gå ner i vikt - då måste du lära om! Nya vanor var det, det gäller självfallet inte bara själva maten utan också allt det andra som hör till den nya livsstilen.

Gå inte i bantningsfällan

Vid den här tiden på året är det många människor som gärna vill gå ner i vikt, när vinterkläderna plötsligt ska av. Så kallad jojobantning är mycket vanligt – och det sämsta sättet att gå ner i vikt. Den som går ner i vikt snabbt, förlorar inte bara fett utan även muskler. Med mindre muskelmassa blir kroppens viloförbränning lägre. Dessutom reagerar vår primitiva kropp som om den var utsatt för svält. Detta leder till att kroppens ämnes-omsättning minskar – att kroppen inte kan hantera lika stora mängder mat.


Fettet kommer därför snabbt tillbaka men muskelmassan är mindre. Risken är hög för att gå upp mer i vikt än man gått ner. Korta och snabba dieter sägs ge snabba resultat, men resulterar nästan alltid i jojobantning eftersom matvanor tar tid att ändra. Det tål att sägas igen och igen – en sund kropp får vi inte genom snabbfix utan genom en konsekvent livsstil!

Källa: dietguiden.com

Vägning och motion

Den nya livsstilen innefattar också begreppen våg och vägning. En våg kan i själva verket vara till skada i det här sammanhanget - om du använder den fel. Vågen ger nämligen ett dåligt mått på mängden fettvävnad i kroppen. Variationer i kroppsvikten på kort sikt, dag för dag, beror mer på ändrad mängd vätska än på ändrad mängd kroppsvävnad. Räkna med en tillfallig upp- och nedgång i vikten - det är inte alls säkert all det handlar om misslyckande eller framgång i kampen mot magproblem och övervikt. Väg dig högst en gång per vecka! Att väga sig varje dag eller till och med flera gånger om dagen måste betraktas som ett neurotiskt förhållande till vågar och vägning. Du känner dig plågad varje gång vikten gått upp. Då är det bättre att lämna vågen helt och hållet tills du kommit bort från detta levnadssätt och i stället enbart koncentrerar dig på att regelbundet äta nyttig mat i lagom mängd.


I de nya goda vanor du skaffar dig i lämplig takt ingår också att motionera regelbundet. Inte bara för att du vill göra av med kalorier utan får att motionen får hela kroppen att fungera bättre. Man bör helst uppleva motionen som rolig och tillfredsställande. Då är det betydligt lättare att behålla regelbundna motionsvanor. Någon stans mellan 30 och 40 minuter varje dag bör motionskravet ligga. Ofta är del enklast om man kan passa in motionen i de vanliga dagsaktiviteterna, t ex att gå eller cykla till jobbet eller att ta en promenad varje dag på lunchen. Gympa kan vara en bra och praktisk form av motion eftersom man kan göra det hemma. Lär dig några bra rörelser. Du kan t ex gymnastisera medan du ser på TV. Att motionera dagligen bör bli lika självklart för dig som att du borstar tänderna. Likaväl som du tänker: Har jag borstat tänderna idag? så kan du tänka: Har jag fått min dagliga motion?


Fettceller

Till sist några ord om fettceller. Antalet fettceller har stor betydelse för om man ska bli överviktig eller inte. Och antalet fettceller grundläggs under barndomen. Den som var normalviktig vid puberteten har antagligen normalt antal fettceller. Om den personen senare i livet blir överviktig, beror det på att fettinnehållet i dessa celler ökar. Genom att minska fettinnehållet till normal nivå igen kan en sådan person återfå normal vikt.


Att banta ner till denna normala mängd fett per cell är lättare än att banta ner antalet fettceller. Det innebär att den som har många fettceller (var fet i barndomen) får nöja sig med en högre målvikt får sin viktminskning. Har du "bara gått och blivit lite fet på äldre dagar" har du alltså lättare att få bukt med din övervikt och kan sätta målvikten lägre. (Inspiration från boken: ÖVERVIKT KAN BOTAS av Gunborg Palme).

Kropp och Själ

Copyright © - ElisabetB