Kropp och Själ

Hälsoinspiration

Naturen

Kärleken till naturen är viktig för oss. Det känns fint, lugnt, att vara ute i skogen. Det är något mystiskt med naturen. Den är inte beständig men absolut. Den är inget vi har skapat utan den har skapat sig själv, utan komplikationer. Den är fullkomlig, något som är, medan storstadsvärlden är artificiell. I skogen finns lugn och ro och en enkelhet. Jag tror att vi människor behöver kontakt med naturen, den ger styrka och livsglädje.


För ett tag sedan satt jag i min bil en kall dag och såg imman lägga sig över rutorna, där den frös och bildade en isbeläggning. Men beläggningen blev inte ett jämnt, grått hölje. Nej, i stället bildades de mest fantastiska mönster av graciösa isblommor och blad.

Har ni riktigt tänkt någon gång på, hur egendomligt det är, hur sagolikt och underbart, att naturen alltid strävar efter att uttrycka sig i form. Lite imma på en ruta – vad är det för en märklig kraft som gör att inte ens det tunna ”nästan ingenting” kan visa sig formlöst, bara som en slöja. I stället slår det ut i en symfoni av gnistrande former.


Snöflingornas millioner stjärnor – se där är den mystiska skaparkraften på nytt. Fulländade små miniatyrmönster singlar ner från himlen och lägger sig på min ärm. . .


En gång stod jag vid en liten älv uppe i Dalarna och såg på vattnets lek över stenarna. Nedanför ett litet vattenfall samlades vattenskummet i ett bakvatten. Hela skumkakan bildande formen av en stor fransk lilja. I den franska liljan såg man tusen och åter tusen sinnrika former utkristallisera sig.


I djurens och blommornas värld ser vi ett sagospel av former, som är spröda, ljuvliga, kraftiga, mäktiga. De ökar i antal, växer ständigt och fyller upp jorden. Men skeptikern och materialisten kan invända – javisst, deras former kommer från kemiska förlopp, celldelningar, genom arv, genom korsningar och genom klimatets och miljöns inverkan. Javisst, det är riktigt, men måste det inte finnas en kraft bakom omhändertagandet av dessa villkor och möjligheter?


Det går inte att komma ifrån att en stor kraft – eller stora krafter – arbetar i naturen och uttrycker sig i allt. Som man inte kan motstå, och i oövervinnerlig glädje uttrycker den sig ständigt på nytt och på nytt, låter sig inte hindras av någonting. Oberörd av människans irrvandringar och brott mot naturen finner den ständigt nya uttrycksmöjligheter, skapar den ständigt i outtröttlig glädje. Kraften finns överallt, även i människan.

 


Inom mig bär jag med mig de tillstånd av glädje, närvaro, skönhet och lycka som jag får av att vara med naturen.

Hela naturen är ett enda stort levande under, en nyskapelse som gör en hänförd, lycklig – och tyst. Man behöver inte tala alls, bara ta emot och vara ödmjuk.

Livet spelar upp en strålande symfoni i färg, doft, ljus och fågelsång. Det är i naturen vi ska stressa av och hämta krafter.

Vi behöver naturen

Vi behöver den bättre nu än någonsin. Naturen är den fasta grund vi står på. Naturen är som balsam för själen. Skogen, vidderna, utsikten, man kan njuta av dofterna och att slippa ljuden av trafik. När man upplever allt detta slappnar kroppen omedvetet av. Naturens välgörande krafter aktiverar alla våra sinnen. Den påminner oss om vårt urhem och gör oss trygga. Intryck från naturen är lätta att kategorisera som fascinerande, trygga eller hotfulla, vilket direkt och omedvetet påverkar våra stresshormon. Det känns härligt att vandra i skogen och slå sig ner på en berghäll för att lyssna på fåglarna och känna vinden. Skogen är en fantastisk lekplats och den är bra för hjärnan. Detta handlar om en fascination inför den vilda naturen. Här finns massor av växter som är självsådda. Man träffa på mossiga stenblock och stigarna ser ut att ha funnits sedan urminnes tid. Eller gå ned till vattnet och se på vågorna, ena dagen är de lugna och nästa dag vilda.


Ta dig tid för naturen! Pröva på:

  • Att lägga dig ner i mjukt gräs en varm dag.
  • Känn lukten av marken och hör hur insekterna surrar! Bland mossklädda berg, täta granskogar och daggvåta åkrar!
  • Betrakta ett perfekt spindelnät.
  • Sitt tyst vid havet eller vid en bäck. Iaktta hur vattnet rör sig i ständigt skiftande mönster.
  • Se solen gå upp en frostig vintermorgon.
  • ut och promenera en blåsig dag.
  • Njut av känslan när vinden blåser på din kropp och genom ditt hår.
  • Lägg märket till hur nya växter tränger sig upp genom marken på våren, hur de växer sig större och starkare vecka efter vecka.
  • Ta en promenad i skogen eller bland träden när löven faller.
  • Hör hur löven prasslar, hur kvistar bryts och känn hur marken spirar under dina fötter.


Många psykiskt och fysiskt sjuka känner att de mår så mycket bättre i naturen. Naturen lindrar smärta – upplevelsen av den - efter operationer eller för kroniskt sjuka personer – och kan stimulera delar av kroppen som avleder smärta och ångest. Samtidigt kan naturen återge människan en mer positiv syn på sig själv och sin förmåga. I naturen får man lugn och ro och man behöver inte störas av oljud, skräp, och människor. Den är smart och så kärleksfull. Det kan vara en stor hjälp att vistas i naturen, inte bara om man har hamnat i en livskris.

Är man i obalans kan man få ett existentiellt fotfäste. Man kan ägna tiden åt eftertanke och reflexion. Om man kan, är det klokt att planera in att tillbringa en viss tid i naturen varje dag.


Bli frisk av naturen

Att patienter på sjukhus tillfrisknar snabbare om de kan se gräs och träd är ju väl känt. Många studier har visat att det är bra för oss att vara ute i naturen och trädgårdsarbete kan vara rena terapin. I en trädgård får man ett nytt tidsperspektiv. Det går inte att jäkta i en trädgård, för naturen stressar inte. Sår man frön, så tar det den tid det tar. Även väder och vind påverkar resultatet. Man får lära sig att man inte kan styra allt.

Att ta hand om en trädgård är en mediativ syssla. Det går inte att vara otålig, man måste anpassa sig till växternas takt. Det skapar en ödmjukhet som vi mår bra av. Belöning får man hela tiden, det handlar om att få se hela processen när något växer. En frökapsel kan vara lika vacker som den blomma som det blir så småningom. Dofter är också viktiga och påverkar vårt välbefinnande.


Natur och trädgårdar skulle kunna bli ett bra komplement till mediciner och traditionella behandlingar. Blommor minskar stressen för både patienter, personal och besökare. Sjukhus upplever man ju oftast som en mycket stressad miljö. Om man har hittat den innerliga närheten till naturen, kan man behålla den genom att se naturen även om man arbetar i stan, för naturen finns också mitt i storstaden. Gå ut en vacker höstdag och njut av blomsterprakten och färgspelet. En fest för ögat - och själen. En liten återklang av naturen finns överallt bara man har ögonen öppna och tar sig tid att njuta av den. I naturen är man aldrig ensam utan det finns en gemenskap med allt som finns mellan himmel och jord. En harmonisk livsrytm och mindre stress kan man få på sin arbetsplats, om man omger sig med gröna växter och levande ljus.

Ett av naturens under

En blåsig augustidag med solglimtar mellan skyarna vandrade jag och min man uppför en fjällsluttning och hittade den döda skogen. Den döda skogen – fick vi veta efteråt – representerar ett av Europas äldsta trädbestånd. Femhundra år är genomsnittsåldern på de nakna silvergrå trädskeletten. En del träd är till hälften nakna, grå och torra under det att den andra hälften ännu bär grönska. En märklig syn. De döda stammarna är glatta som grovt siden och med sitt spretande grenverk bildar de bisarra och sköna former som för tanken till modern skulptur.


Men det märkliga med träden är att de är snodda. Hela de tjocka stammarna är snodda som trossar och varje gren är ett tvinnat rep, utslungat mot rymden och plötsligt stelnat mitt i rörelsen. Hur har detta kunnat ske? Länge stod vi tysta och undrade inför detta naturens fenomen: Stora trädstammar, snodda som stänger av lera mellan en jättes händer …


Min man hade en lösning som måste vara riktig. Vegetationen på fjällsluttningen är nästan ständigt utsatt för hårda vindar – ofta storm – som böjer trädet ”motsols”. Men varje år då den ljusa tiden kommer sträcker sig träden av all sin kraft åt det håll varifrån solen och ljuset kommer. På så sätt kommer träden att växa under vridrörelse. Vridväxandet sker så sakta, så sakta – här formas skeendet på några spaltcentimeter, men där – på fjällets sydsluttning – har det tagit de nu döende träden femhundra år …


Femhundra år av rykande storm och pinande blåst av åskväder och slagregn, av laviner och smältvattensfloder utför fjällsluttningen. Femhundra år med sparsamma solperioder men en rikedom av hårt väder och kamp för livet Kamp? Nej, inte kamp – trädens växt har varit följsamhet.


Det tycker jag är ett av naturens under.

På min bokhylla ligger en ”död” gren från ett femhundraårigt träd. Den är snodd som ett rep, silvergrå och underbart vacker och den berättar om hur det är att vara levande.

 


I skogen mår man bättre

Jag upplever att naturen är både tröstande, mindre stressande, vardagen är på långt avstånd och man får bättre koncentrationsförmåga!


Vår svenska natur är fantastisk. I skogen mår man bättre, maten smakar godare och stressen minskar. Skogspromenaden är så mycket mer än en stunds promenad. Den påverkar alla våra sinnen och är rena medicinen för trötta och slitna själar. Skogen erbjuder en möjlighet att hämta sig från allt som påverkar oss i vardagen. Den hjälper oss att komma i balans och stressa av. I skogen behöver man inte ta några beslut. Där kan man istället fundera i lugn och ro på saker och ting.

Jag tycker hösten är den bästa årstiden på året. I skogen har lövträdens blad skiftat färg, från mustigt grönt till flammande röd-orange I oktober brukar det vara höst i hela landet. Luften är klar och det är en fin svamptid vi har framför oss. Det brukar även finnas rikligt med fisk. Varför ska man längta efter våren, när oktobers löv är så färgsprakande om man jämför med bleka april?

I november är det också en bra tid att sätta upp fågelholkar. Då hinner fåglarna upptäcka det nya boendet i tid och kan planera att flytta in på vårkanten.

Packa matsäck efter behag och ge dig ut på en skogsvandring! Vad smakar bättre än att äta något gott i skogen?


Naturen - är mitt andrum!

Jag brukar sätta mig på en sten eller stubbe i skogen. Naturen ger utrymme för tankar. Den är en kontrast till min vanliga miljö som jag lever i. Jag letar även gärna upp en brygga, eller klipphäll vid vattnet så ofta jag kan. För vattnet är något speciellt i sig själv! När jag tittar ut över havet känner jag att allt stillnar inombords. Intrycken sorteras, min överbelastade hjärna får vila och jag får rätt proportion till vardagsproblemen.

Det gäller att ta sig tid för det och inse att man har behovet.

Alla har det, oavsett vilken livssituation man är i. Naturen förser oss med tydliga påminnelser om hur sinnrikt allt liv är sammanvävt. Man kan upptäcka de mest spännande saker i det lilla. Jag tror inte man behöver kunna så mycket om naturen för att njuta av den, men ju mer man ser sambanden, desto mer fascinerande blir den.Kropp och Själ

Copyright © - ElisabetB