Kropp och Själ

Hälsoinspiration

Massage

Ju mer stress vi samlar på oss, desto större är behovet av avkoppling. Forskningen har visat att stress och sjukdomar går hand i hand, och att avkoppling är nödvändigt för vårt fysiska välbefinnande. Muskler som används monotont drar ihop sig i protest. Stryper helt enkelt tillflödet av syrerikt blod. Istället kommer dåligt blod att cirkulera, blod med lite syre men med hög halt av avfallsprodukter. Inte så underligt att det då uppstår inflammationer och värk.

Att kunna skämma bort dem man tycker om med massage är ett av de största glädjeämnena i tillvaron. Det stärker de emotionella banden i alla förhållanden, ger trötta sinnen och spända kroppar nytt liv och skänker en stunds intim flykt från yttervärldens stress och alla krav.


Känsel

Vår värld växer fram ur känseln. Av alla sinnena är känseln det första som utvecklas och det sista som överger oss. Känseln håller oss underrättade både om vad som händer inuti och utanför oss - vi "känner" smärta och värk i leder och muskler på ungefär samma sätt som vi känner och registrerar temperatur-förändringar i omvärlden. Det finns över 50 känsel-receptorer på ett stycke hud stort som en femöring. Varje receptor uppfångar och för vidare en separat impuls - värme, köld, tryck eller smärta - till hjärnan.

Känseln är det mest diffusa av sinnena och känseltröskeln skiftar, beroende på vilken del av kroppen som berörs, fördelningen av de olika känselreceptorerna, sinnestillståndet och t.o.m. tidpunkten på dagen. Vi är också mest känsliga för temperatur och beröring i början och blir gradvis mindre medvetna om förnimmelsen när den fortsätter.


Smärta

Smärta är kroppens äldsta varningssystem och smärttröskeln, liksom den för värme, köld och tryck, varierar från individ till individ. Ju lägre tröskeln är, desto känsligare är man för smärta. Smärttröskeln är ofta en aning högre hos män än hos kvinnor och höjs med åldern, oavsett ras och kön. Utåtriktade människor har en tendens att vara mindre smärtkänsliga än inåtvända och vi är alla känsligare för smärta när vi är oroliga eller nedstämda, betydligt mindre när vi är glada och musklerna aktiverade. Det finns en stark psykologisk komponent i smärtan, vilket inte innebär att all smärta är inbillad utan att hjärnan efter vissa fysiska eller psykiska retningar utlöser sitt eget morfinliknande smärtstillande medel, enkefaliner och endorfiner.


Det är en naturlig mänsklig instinkt att gnida bort smärta. Utan att tänka håller vi oss för magen när det gör ont, gnider på en skadad armbåge eller gnuggar tinningarna när vi har huvudvärk. Massage är helt enkelt en utveckling av denna instinkt - men idag vet vi att den har en fysiologisk grund.


Massage

Massage är en gren av läkekonsten. Det innebär en bearbetning med händerna av kroppens mjuka vävnader och det är en uråldrig metod att vårda kroppen, både vad det gäller att bevara dess utseende och att hålla den vid prima hälsa. Massage är utmärkt för huden, hjälper den att andas bättre och stöter bort giftiga ämnen. Den reglerar också talgkörtlarnas utsöndring och förbättrar hudens absorptionsförmåga, vilket innebär att den underhålls bättre. Massage påskyndar avlägsnandet av döda hudceller, och förbättrar på så sätt hudens kvalitet.


Konsten att beröra kropp och själ

Massage är det enklaste och mest sensuella sättet att tillfredställa behovet av beröring. Det ger mer än alla tillfälliga klappar, smekningar, kramar vi får i det dagliga livet - precis som det är mer njutbart att äta en apelsin än att svälja en C-vitamintablett. Det är en öm, intim och intensiv beröringsform. Och den mjukar upp både kropp och sinne, så att man mår bättre på några minuter - inte dagar, veckor eller månader. Känslan av hud mot hud tillfredställer djupa emotionella behov och gör oss lyckligare och friskare.


Beröring

Beröring är livsnödvändigt. Varje mänsklig individ har en ursprunglig längtan efter fysisk kontakt, som börjar under de första månaderna av vårt liv. Beröringen ger ett barn dess mest grundläggande uppfattningar om världen. Spädbarn registrerar all glädje och smärta genom beröring. Brist på fysisk kontakt kan leda till psykiska problem och t.o.m. depression. Människor mår bra av beröring, speciellt när det sker med omsorg och kärlek. Vi behöver röra och bli berörda för att utvecklas till normala, glada, friska varelser.

Massage - behandling genom beröring

har en helhetseffekt som sätter igång och väcker hela kroppen och sinnet. Massage hjälper till i kroppens återbildningsprocesser och den stöder och till och med sporrar de självläkande krafter som finns i alla någorlunda välbehållna organismer. Massage fungerar genom att nervändarna berörs och huden stimuleras. Forskningen har visat att gnuggandet är en av kroppens naturliga smärtblockerande processer.

När vi masserar huden, stimulerar vi känselkroppar som skickar impulser till hjärnan via det forskarna kallar en "port" i ryggraden - och eftersom beröringsimpulser färdas fortare än smärta, har porten redan stängts, när smärtan når fram. Om man alltså gnuggar det område som gör ont, kan man blockera smärtimpulserna. Men ihållande smärta bryter till slut ner porten, och massage kan inte kortsluta meddelandesystemet på obestämd tid. Människans hud registrerar dussintals förnimmelser via miljontals känselceller över kroppens knappt två kvadratmeter stora yta. De är så känsliga att de meddelar oss skillnaden mellan en katts mjuka päls och en masks slemmiga yta - och de kan registrera beröringen med 0,0002 delar av en tum. Vi har fler känselceller i våra händer och fötter än i några andra kroppsdelar, vilket förklarar varför massage med händerna ger en sån njutning.


Forskning på Yale-universitetet och Harvard Medical School har visat på en ny funktion för människans hud. Man har trott att hudens huvudsyfte var att skydda kroppen. Nu har forskarna upptäckt att huden är ett biokemiskt organ med celler som samarbetar för att producera eller omforma hormoner, enzymer och andra substanser som är viktiga för vårt immunsystem. Dessa processer kan påverkas av yttre stimulans, t.ex. ljus, kemikalier, mikrober och friktion. Så massage är inte bara skönt, det är också nyttigt för oss.

De positiva effekterna av massagen beror troligen på nivåerna av hormonet oxytocin. Det höjer smärttröskeln, aktiverar mag-tarmkanalens rörelser och sänker blodtrycket. Ju oftare vi får massage, desto större blir de positiva effekterna. Det beror på att hormonet oxytocin fungerar som en tvåstegsraket som har både korttids- och långtidseffekt.


De fysiska fördelarna med bra massage har varit kända i tusentals år. Den gör gott för både kropp och själ. Den renar kroppen, stimulerar blodcirkulationen och lindrar smärtor. Den avlägsnar stress och ångest, ger lugn och ro och man känner sig friskare, lyckligare och mer positiv både till sig själv och andra. Och kanske viktigast av allt - att ge tillfälle för kropp och själ att smälta ihop.

Vårt fysiska och psykiska välbefinnande är intimt förknippade. Om vi är rädda, arga och ledsna reagerar kroppen. Massage är ett sätt att komma i kontakt med våra undermedvetna och förträngda känslor. Massage har funnits i alla tider och kommer att finnas så länge människor berör varandra. Genom beröring och massage kan människor uppleva närvaro och självkänsla. Med ökad kroppsmedvetenhet förstår man kopplingen mellan känslor och fysiska problem. Då kan en läkande process påbörjas på både känslomässig och kroppslig nivå. Den ger positiva resultat utan biverkningar som de flesta medikamenter.


Senare forskning har även visat exakt hur massage påverkar kärl- och muskelsystemet. Blodkärlen levererar blod och lymfa till alla kroppens delar. Med blodet kommer färskt syre, och lymfan avlägsnar bakterier, toxiner och andra slaggprodukter. När man får massage, ökas tempot i blodomloppet - efter fem minuter har syrehalten i alla behandlade delar ökat med tio till femton procent. Men blodtrycket sjunker faktiskt, för att massörens händer tar över en del av hjärtats uppgift att pumpa runt blodet.


Så man får bättre cirkulation med mindre ansträngning av kroppen. Lymfan, som filtrerar bort slaggprodukter med körtlar i halsen, armhålorna, ljumskarna och bakom knäna, cirkulerar endast genom musklernas sammandragning och trycket som bildas när vi andas. Det är inte särskilt effektivt, och slaggprodukter lagras ofta i kroppen. Men massage stimulerar lymfans utrensningsprocess.

Muskelsystemet svarar mot massage på ett liknande sätt, men här behandlar man ett annat problem. När vi är spända eller oroliga, knyts våra muskler automatiskt. Eftersom tillvaron är full av bekymmer, reagerar vår kropp konstant. Resultatet av detta blir att stressen inte bara är mental - den påverkar våra kroppar fysiskt och ger muskler som är spända under långa perioder. Detta hindrar slaggprodukterna från att lämna musklerna, och mjölksyra bildas så att de blir stela och ömma. Och detta är en ond cirkel, eftersom slaggprodukterna orsakar spänning, och spänning producerar mer slaggprodukter. Men massage får musklerna att slappna av och stimulera utrensningen, så att den påskyndas.


Mjölksyra bildas även när man tränar musklerna hårt;

idrottsmän når ibland smärtgränser som de inte kan överstiga. Man har forskat mycket kring mänsklig uthållighet - huvudsakligen på grund av att sporten drivs på en så hög nivå idag - och det har visat sig att muskler återhämtar sig mycket snabbare med massage. Om en idrottsman gör 100 sit-ups, vilar i fem minuter och sedan gör 20 sit-ups till, har han en normal återhämtningskapacitet (20 procent). Men kliniska tester visar att med fem minuters massage i stället för vila, kan samma person klara av ytterligare 120 sit-ups - en fem gånger så bra återhämtningskapacitet. Det är därför massage nuförtiden är en del av all idrottsträning och därför man ser idrottsmän från olympisk till amatörnivå bli masserade vid alla tävlingar.


Det verkliga miraklet med massage är att något så enkelt som att gnida hud mot hud kan ge så enastående resultat. Det gör gott för både kropp och själ. Det är en av de få beröringsformer som inte är sexuell men som ändå är behaglig. När två personer ger varandra en skön massage möts de i en speciell, intim situation där de kommer varandra nära på ett nästan magiskt sätt, och berör varandras själar.

Hur man masserar

Man måste inte vara professionell massör för att ge massage. I grund och botten är det inte alls svårt att massera. Den första regeln när det gäller massage är att man ska lita på sin intuition. Känn, tänk inte. Att lära sig hur man njuter av massage är nästan lika viktigt som att få den. Det finns inget härligare än att få göra det skönt för den man tycker om. Så var vänlig, omtänksam, lugn och försiktig. Man stryker huden och bearbetar musklerna på ett sätt som känns bra för båda två.

Det är värt att lägga några grundläggande regler på minnet. Grundprincipen är att alltid massera mot hjärtat, t.ex. från händerna till skuldrorna eller från tåspetsarna till låren. Man ska aldrig massera direkt på ben eller på ryggraden eftersom det kan kännas mycket obehagligt. Sluta massera om det gör ont. Om man masserar en spänd muskel gör det förmodligen ont men ger sam-tidigt en behaglig, befriande känsla.


Upprepning är mer avkopplande än variation, så var inte rädd att för att göra samma rörelse flera hundra gånger - det är just sådant som får kroppen att slappna av. Det är motsatsen till fysisk träning, där för många upprepningar leder till smärta. Med massage känns det bättre ju mer man gnider. Försök att komma ihåg att ta det lugnt och inte stressa på.

 

Grundregler

Övning, inte teori, ger färdighet. Ju mer man masserar och ju mer man utvecklar dessa fyra grundgrepp, desto känsligare blir våra händer och hela vårt känselsinne stärks.

Händerna bör vara smidiga och avslappnade så att de kan forma sig kring konturerna på kroppen du arbetar med. Använd händerna för att överföra rörelsen, kroppen för att ge den tyngd och fasthet. Låtrörelsen komma från centrum långt inne i din kropp, inte bara från handleder eller armbågar. Då bli massagen djupare och jämnare, och du upptäcker också att du blir mindre trött i armarna.


Massera bara med handflator, fingrar och tummar. Tryck med armbågar, knogar eller knytnävar överlåter vi till experten.

För att kunna ge effektiv och avslappnande massage måste du först komma underfund med vad spänning är och hur du ska hitta den. Musklerna består av en serie fibrer som blir kortare när de dras samman, längre när de slappnar av. Om en muskel hålls sammandragen under någon längre tid ger den upphov till bestående spänning, värk, smärta och t.o.m. muskelspasmer.


Låt tummen glida längs muskeln så hittar du spän-ningen. Muskeln ska kännas mjuk och svampaktig. Om du känner en hård knöl eller knuta längs muskeln har du stött på ett spänt parti. Försök lösa upp spänningen antingen genom att massera muskeln i hela dess längd eller, om den är för hård och gör ont, arbetar du runt det spända partiet. Muskeln slappnar förmodligen av när du löser upp spänningen runt omkring. Men du kan inte lösa upp all spänning under en enda behandling.


Olja hjälper dig att ge en mjuk, jämn massage. Den gör huden len, så att dina händer glider över den utan onödig friktion. Den hjälper även till att göra be-handlingen mer sensuell. Men du får inte glömma att värma oljan till kroppstemperatur först. Den bästa typen är en lätt vegetabilisk olja, antingen som den är eller blandad med någon eterisk olja. Eteriska oljor är inga universalmedel, men i många fall lindrar de hud-problem, har en allmän välgörande verkan och ger energi. Det roliga med massage är att man inte gör likadant varje gång. Massage ger den största glädjen om den ständigt varieras. Så improvisera och experimentera!

Fyra grundgrepp

Lätt strykmassage

(effleurage)

"Börja och sluta massagen med strykningar där trycket är lätt till måttligt. Massera armar, ben, mage, bröst, rygg och axlar på detta sätt. Händerna bör vara avslappnade och smidiga och fingrarna lätt åtskilda med tummarna inåt. Fortsätt med en glidande rörelse upp eller nedför partiet som masseras. Gå mot hjärtat, börja med mycket lätta strykningar och fördjupa dem så småningom.


Djupmassage med roterande rörelser

(petrissage)

Denna massage är svårare och det tar tid och möda att uppnå den nödvändiga koordinationen och handlaget, men det är värt besväret. I början trycker man ganska lätt och koncentrerar sig på att röra båda händerna samtidigt i motgående cirklar vilket är det svåra momentet:

om höger hand rör sig medsols skall vänster arbeta motsols och tvärtom. Håll händerna en decimeter från varandra med mjuka och böjliga fingrar. Öka trycket genom att lägga den ena handen ovanpå den andra och gå medsols uppför ryggradens ena sida, motsols uppför den andra.


Knådning

Knådning är utmärkt för att minska spänningen i kroppens muskulösa partier, t.ex. lår, skinkor, överarmar, axlar och nackens bas. Den går tämligen djupt, och liksom när man knådar bröddeg arbetar man med fingrarnas ytterleder. Knåda inte de delar av kroppen där benet ligger nära ytan.


Gnidning

Denna variant av knådning utförs enbart med tummarna, som beskriver små cirklar. Muskelknutar löses upp och man kan gnida utefter hela ryggraden, nacken, vadornas baksida, hälarna och underarmarnas insida". (Källa:Vogue av Deborah Hutton. Delar av materialet är från Sensuell Massage av Penny Rich)
Människokroppen är en underbar enhet och måste därför behandlas som sådan. Man ska inte betrakta människan som en samling olikartade delar utan som en hel och unik varelse, kropp och själ.


Kropp och Själ

Copyright © - ElisabetB