Kropp och Själ

Hälsoinspiration

Må bra!

MÅ BRA - EN VILJESAK!

Idag är skönhet inte bara ett ytligt begrepp – att må bra är lika viktigt som att se bra ut. Sunda matvanor, regelbunden motion, frisk luft och sömn är en mycket bra grund. Skönhet och välbefinnande är inte bara något vi fått av en givmild natur. Mycket av spänst och fräschör kan vi ge oss själva med hjälp av god vana och disciplin. Fin form kostar kanske lite arbete att bygga upp men ger sjudubbelt igen av välbehag och utstrålning.


När man vill vara riktigt sund

I perioder när man inte mår så där riktigt bra umgås man ofta med tanken på att lägga om sitt liv radikalt och bli så där riktigt sund. Man läser böcker och artiklar om vad man ska äta, hur mycket motion man behöver, vad man ska göra för att bli av med sin oro, hur man ska förverkliga sig själv osv. Men när man har läst alltihop, överväldigas man av en enorm trötthet därför att det verkar minst sagt ouppnåeligt. De som på en gång prövar många nya olika saker ger också upp i regel efter en kort tid. Det är för ansträngande, för tråkigt och för tidskrävande.

Nej, det man ska göra är att sortera ut ur det man läser det som känns överkomligt just då. Man ska gå lite långsamt och bara ta sånt som man är övertygad om att man klarar av just för ögonblicket.


Att bygga upp en bra livsstil handlar inte om att sätta igång dramatiska förändringar, utan om att ta för sig av små stunder av välbefinnande mitt i en stressad vardag. Många pyttesmå förändringar ger faktiskt revolutionerande resultat på sikt.

Dyrkar man inte frisk luft och motion varje dag kan man bestämma sig för att vara ute en halv timme och kanske senare en hel timme varje dag. Röker man 20 cigaretter om dagen och vet att man har svårt att sluta helt, varför inte sätta upp som mål att istället bara röka tio om dagen. Det är bättre än att inte göra någonting alls. Dricker man åtta koppar kaffe om dagen kan man gå ner till fyra – eller låta varannan kopp vara koffeinfri.


Äter man fyra smörgåsar till frukost kan man gå ner till två. Dricker man två öl eller två glas vin om dagen kan man skära ner till ett glas. Och så vidare. Det är inget tvivel om att man mår bättre om man skär ner på sina laster. Och när man märker att man lever ett sundare liv kanske det blir så att man får lust att göra något mera för att må bra. Det är trots allt vi själva som är ansvariga för våra kroppar och vi har ingen möjlighet att byta ut den när det börjar kärva.

Vanor och ovanor

Att lägga om vanor och lägga bort ovanor går inte på en dag. Och en del gamla ovanor vill man faktiskt gärna behålla. Nu tänker jag inte på den där enstaka gräddtårtan. Jag tänker flytta uppmärksamheten utanför pysslandet med det egna välbefinnandet.


Det finns exempel på hur längtan efter det perfekta har utmynnat i en strid mot det mindre perfekta eller felaktiga. En idealbild av skönhet och friskhet ställs mot det annorlunda, alldagliga eller ofärdiga, och man glömmer de egenskaper som inte omedelbart syns på en människas yttre. Jag tänker på mobbningen i skolan och i tonåringarnas spegelskådande. Kulten uppmuntras av tidningarnas mode och sminkrepotage. Jag tycker därför att det är viktigt med lite distans till renlevnaden.


Att må bra är inte något bara för måltider och fritiden. Miljön, arbetsplatsen, ekonomin och familjelivet – det finns många faktorer som påverkar oss och som vi skulle kunna påverka.


Kropp och Själ

Copyright © - ElisabetB