Kropp och Själ

Hälsoinspiration

Om mig

Intressen


Jag är inne i en period då jag kan sänka tempot, vågar vara saktfärdig och jag är glad över att äntligen kunna ägna mig åt annat än att prestera. Min största passion har varit att rita och sy kläder. Det har jag lagt bakom mig och andra intressen har tagit vid. Mitt stora intresse nu, är och har varit i ca 15 år, tillverkning av hudprodukter. Intresset väcktes när flera i familjen, jag och släkten hade eller fick hudproblem av olika slag. Enkla recept att göra finns på min hemsida/blogg www.skonhetsmedel.se

Och naturligtvis min hemsida. Det är faktiskt friskvård. Skrivandet håller hjärnan i trim. Att skriva är att lära känna sig själv, växa och mogna. Jag skriver om det som jag själv är intresserad av. Jag är ingen expert på något ämne. Utan jag läser mycket och tar reda på fakta. 
Min man och jag har också projekt tillsammans. Vi seglar på sommaren och våra barn och barn-barn följer gärna med några veckor. På senare år har vi gjort lite längre seglingar. Golfen finns också i vårt liv. Jag är på nybörjarstadiet med all vad det innebär. Det är bra fysisk träning – man går ca 7 km på varje golfrunda och bränner ca 1 000 kalorier. Det är mentalt stimulerande och otroligt socialt – ett perfekt sätt att träffa nya människor.

Familj


Är gift med en man som har stort tålamod med mitt låga tempo och min saktfärdighet.
Han är själv snabb och effektiv i allt han gör. Vidare består familjen av två döttrar och fyra härliga barnbarn.

Mat


Njuter av god mat och tycker om att laga mat! Läser massa kokböcker, kopplar ofta av med att baka, särskilt matbröd. Att knåda en deg och forma ett bröd är en konst alla kan lära sig. Men finns det något härligare än doften från nybakade bullar? Sen har jag man och barnbarn som gärna mumsar i sig dem. Jag försöker äta förståndigt, äta måttligt, men här fuskar jag nog, äter gärna lite för mycket.

Tycker om medelhavsmat. Äter gärna fisk och skaldjur men inte kött! Det är ju viktigt med protein och genom ost och yoghurt får man i sig både kalk och protein. Bönor, linser, nötter och olika frön är också bra proteinkällor. Quinoa, ser ut som små gryn, är en vegetabilisk proteinkälla som är mycket lättsmält. Innehåller alla essentiella aminosyror och är en komplett proteinkälla. Quinoa är mer lättsmält än köttprotein och innehåller mindre fett än kött. Sen finns ju proteinrika quornprodukter som är ett vegetariskt svampprotein, fiberrikt, fettsnålt och rikt på zink. Så visst kan man äta annat än kött!

Jag mår bra av den här kosten och min man mår ännu bättre. Han har haft besvär med ryggvärk, huvudvärk och psoriasis. Alla besvären har försvunnit. Vi äter mycket godare mat nu, än när vi åt kött.

Motion 


Jag är aktiv. Och då menar jag inte att jag intensivtränar. Jag promenerar och roddtränar, är periodare med min träning. Jag tror på vardagsmotionen. Det där man gör varje dag. Det räcker att gå ut med hunden och man bränner en massa kalorier när man städar eller tvättar bilen. 
Roddträningen har samma mentala avkoppling som promenader, det rensar hjärnan och man kan ”klura” på olika problem. God kondition underlättar i stort sett alla områden i livet. Det beror dels på att man blir ju starkare, så rutinsysslorna går fortare, dels på att hjärnan får mer syre, vilket gör att man blir mer alert och snabbare på att tänka, läsa osv.

Nu knyter jag ihop min ryggsäck och avslutar med, 
att personligen är utmaningen att vårda mina relationer. 
Att vara tillgänglig för barn, familj och vänner och jag försöker leva som jag lär!


Ålder


Jag har passerat ”mitt i livet” gränsen. Jag är långt ifrån. ung men ännu inte riktigt gammal. Vad är åldern – en siffra eller ett sätt att förhålla sig till livet? Åldern står i prästbetyget, den kan man inte göra någonting åt. Men det viktiga är hur gammal man känner sig. Och hur gammal man ser ut. Det kan man göra en hel del åt.

I tidningsartiklar står nästan alltid folks ålder. Som om det skulle berätta någonting om människan. Det finns ”gamlingar” på 25 år, och ungdomar runt 60. Egentligen har åren ganska liten betydelse. Det hänger mer på hur vi lever. En del människor är ålderslösa, det går bara inte att gissa hur gamla de är. Varje ålder har sina möjligheter – om man trivs med sig själv och törs ta för sig av livet. Så länge man är nyfiken fortsätter man att utvecklas. Och så länge man utvecklas lever man! 
Jag försöker att vara aktiv, rörlig både i kroppen och huvudet. Vill inte bli stelbent och trögtänkt. Man är inte äldre än man känner sig.

Utbildning


Är textilutbildad och sjukvårdsutbildad med inriktning på psykiatrin. Har läst näringslära i flera år med ett gäng kockar.

Yrke


Startade mitt yrkesliv med att arbeta som textillärare. Undervisade även vuxna i sömnad och tillskärning. Ville något mer och fick chansen att arbeta och leda en liten grupp sömmerskor där vi tillverkade lite speciella arbetskläder. Här fick jag rita och specialdesigna plagg som skulle både fungera och se bra ut. Efter tio härliga, slitsamma år sadlade jag om helt. 
Då inriktade jag mig på psykiatrin, där jag har arbetat en del år. Har alltid haft ett intresse för människan, människans själ och psyke, relationer, undrat varför vissa blir psykiskt sjuka och andra inte. Jag tycker att det finns någonting behjärtansvärt med att kunna hjälpa människor i kris. Det är helt vanliga människor som kan hamna i kris på något sätt. Det är ofta relationsanknutet; man kan ha problem med äktenskapet, barnen, föräldrarna, på jobbet och så vidare. Sedan finns det de som har återkommande ångest, men de vet inte vad det handlar om eller var den kommer ifrån.

Jag tror att alla egna livserfarenheter såväl negativa som positiva hjälper en att förstå andra. Det kan till exempel vara bra att leva i en relation, som är upp och ner, och veta hur det är. Viktiga egenskaper är också att verkligen kunna lyssna, att ha en viss känslighet. Man ska kunna fånga upp och knyta ihop saker som människor berättar: se samband, orsak och verkan. Ha erfarenhet och kunskap om hur människosjälen fungerar. Jag älskar möten med människor. Människor är en outsinlig källa till visdom. Det är viktigt med någon sorts avmystifiering och normalisering – många tycker fortfarande att det är ”fult” att inte må bra psysiskt.

Har även arbetat som Hälsoinspiratör flera år på min arbetsplats. Att vara Hälsoinspiratör innebär att sprida lust, motivation och kunskap som gör att vi människor kommer till insikt och förståelse om hur vi själva kan skapa en positiv hälsoutveckling för oss själva och andra.

Kropp och Själ

Copyright © - ElisabetB