Kropp och Själ

Hälsoinspiration

Böcker

Läsa böcker ger näring åt fantasin


När jag var liten var jag en riktig bokmal och slukade allt jag fick tag på, äventyrsberättelser, kärleksromaner och reseskildringar. I mina böcker upplevde jag den stora vida världen. I min fantasi levde jag tillsammans med romanhjältarna och -hjältinnorna, med prinsessorna och feerna ur sagovärlden.

När jag tänker tillbaka, blir jag mer och mer medveten om, att jag hämtade en hel del kunskaper ur dessa böcker även för mitt senare liv. Nuförtiden finns det inte så många som läser böcker trots att vi ständigt får mer fritid.

 
Det är viktigt att kunna läsa för att klara sig i samhället i dag. Barn som inte lär sig läsa ordentligt får en svag självbild och därför svårare att lära in saker. Ett barn med låg självbild tror sig inte om att klara av nya uppgifter och vågar inte ens försöka. Barn tappar kontakten med verkligheten, påstår psykologerna, av det eviga TV-tittandet och dataspel. De kan inte längre skilja på fantasi och verklighet och blir i värsta fall kriminella. Man hör alltmer talas om barn med skolproblem. De kan inte koncentrera sig, inte lära sig läsa flytande och de är dåliga i stavning.


För denna utveckling finns det kanske bara en förklaring. Vi har alla vant oss vid att tillbringa en stor del av vår fritid framför TV:n och datorn. Att få underhållning, information delvis även utbildning med hjälp av bilder och toner är naturligtvis betydligt bekvämare. Men tyvärr är den bekväma vägen sällan den bästa. Vid jämförande undersökningar har man kommit fram till, att "läsare" är betydligt mer aktiva i sin tankevärld än "tittare", att de vet mer, är bättre informerade, att de kan försvara sina egna ståndpunkter bättre och har bättre omdöme än den utpräglade TV-tittaren, som sällan läser någonting.


Det är faktiskt en skillnad, om man läser och själv bearbetar informationer, eller om man passivt tar emot dem framför TV:n. Med böcker får man kontakt med hela världen, med nutid och förgången tid. Att läsa böcker är detsamma som att kommunicera med andra. Böcker är budskap från människa till människa. Man får del av andras öden, upplevelser och erfarenheter. Böcker förmedlar illusioner och drömmar.

Nutidens stressade människor behöver i allra högsta grad denna form av avkoppling. Den som känner sig trött och nere, stressad och kommit ur gängorna, kan koppla av med en intressant bok, och du kommer att må så mycket bättre. Att läsa är den största och viktigaste gåvan vi har fått.


Att läsa är att se världen från andra vinklar, med andra temperament än sitt eget. Att läsa är att se hur olika man kan se på samma värld, att få uppleva hur ögonblicket ser ut genom en annans ögon. Att läsa är friskvård för själen och motgift mot stress och tomhet. Ett liv är för kort för att man ska slösa bort ett enda ögonblick - att läsa en bra bok är att lägga ett annat liv till sitt eget korta liv. Vårda din själ och vidga ditt liv!Allt detta är inte bara något för vuxna utan även för barn. Läsa böcker är ytterst viktigt för barn i alla åldrar. Små bokmalar utvecklar bevisligen en positivare livskänsla än barn som inte läser. De visar mer intresse för omvärlden och sina medmänniskorna. Böcker ger oss möjlighet att uppleva en värld som vi ofta aldrig kan uppleva i verkligheten. Böcker sporrar fantasin, får barn att upptäcka saker och i de flesta fall indirekt förmedla oss en resa in i fantasins underbara värld, skapa lite underhållning och framför allt göra oss "mänskligare", barn får lära sig vad empati är.
Att läsa är alltid mödan värt. Vårt medvetande, vår världsbild utvidgar eller förändrar sig. En bok kräver något av sin läsare. Läsaren måste tänka sig in i denna nya värld. Han måste vara aktiv, måste med hjälp av den lästa texten själv, med egen fantasi skapa de bilder, som TV:n så enkelt bara presenterar. Men just därför är njutningen mycket, mycket större, när man läser. Inte för inte är även en bok i de flesta fall betydligt bättre än filmen, som den gjorts efter.

Är du förvånade över det? Säkert inte.


Likadant är det ju med många andra saker här i livet. Om man nu syr en klänning, stickar eller spelar ett instrument - man upplever helt enkelt mer glädje, om man själv gör något, än om man bara upplever det passivt.


Vi föräldrar kan ge barnen läslust


För barn som inte kan läsa är högläsning viktigt. Det ger föräldrar och barn en viktig stund tillsammans. Vi kan läsa högt för dem, låta barnen läsa högt i sin tur och lyssna på dem. Det är ju genom högläsningen som vi upptäcker vilka böcker som våra barn tycker om. Den som inte kan läsa går också miste om all den glädje, spänning och eftertanke som det kan ge att läsa en bra bok. God läsförmåga stimulerar också barnets förmåga att lägga märket till, minnas, koncentrera sig och resonera sig fram till problemlösningar. För svåra böcker kan få barn att tappa intresset. Det är inte så ovanligt att barn i 7 till 8- års åldern kan läsa det som står men inte riktigt förstår vad det står. Vi föräldrar behöver kanske ta oss tid att läsa tillsammans med våra barn! Det gäller att högläsa, berätta om böcker med spännande, humoristiskt, intressant och händelserikt innehåll.

Kropp och Själ

Copyright © - ElisabetB