Kropp och Själ

Hälsoinspiration

Mitt i livet

Kvinnans tredje ålder

När en amerikansk psykolog nyligen frågade kvinnor mellan 50 och 60 om deras livskvalitet, fick han överraskande positiva svar: knappast någon enda kvinna beklagade sig över sin ålder, nästan alla tyckte att deras liv nu var "friare och mindre begränsat än tidigare" och att de först nu verkligen kunde njuta av livet fullt ut och börja förstå sin tillvaro. En del av de tillfrågade kvinnorna, både gifta och ensamstående, gav uttryck åt en påfallande "ung" tillförsikt och framtidstro. Livet efter 50 är en bra tid. Man kan formulera nya mål, än en gång börja med något alldeles nytt. Ökad självkänsla och större självbestämmande. Det mår man bra av. Varken inkomst eller civilstånd eller socialgruppstillhörighet tycks ha någon betydelse.


Den amerikanske psykologens resultat är egentligen inte så överraskande. De motsvarar kvinnans nya självkänsla, ökade självförtroende och oberoende. Mycket har förändrats till det bättre. Dagens kvinna tänker och lever annorlunda än föregående generationers kvinnor. Och hon lever framför allt annorlunda i tiden.

Ännu för ett par decennier sedan betydde "femtio år" det definitiva steget in i "åldrandet". Många kvinnor bävade för femtioårsdagen och de flesta trodde att allt skulle bli annorlunda på andra sidan detta ödesdigra datum. Känslan av att dörren till det egentliga livet höll på att slå igen fyllde många kvinnor med panik. Men vad som egentligen döljer sig bakom paniken var och är tämligen oklart för dem. En vag rädsla som skapar förvirring och en känsla av förlust som sätts i samband med kvinnans ålder. Ett avsked från allt det som hittills gjorde livet intressant. Att inte längre känna sig attraktiv och åtråvärd, att plötsligt befinna sig bland de grå gamlingarna - vilken hemsk tanke!

Men idag ser det annorlunda ut!

Idag är kvinnan av olika skäl - kroppsvård, kosmetika, mode, kostmedvetenhet - ung betydligt längre, än förr. Hon är attraktiv mycket längre och vägrar att resignera på grund av några rynkor och grå strimmor i håret. Dagens kvinna har absolut fått en "tredje ålder", och dessutom en njutningsbar ålder. I denna ålder upplever många kvinnor en ny frihet. Barnen är vuxna och utflugna. Nu får de äntligen tänka på sig själva igen, prioritera sina egna intressen och planera sin tid som de själva vill - ett på många sätt betydligt angenämare och mindre hektiskt liv. Och dessutom den rika livserfarenheten! Åren fram till 50 var på många sätt en lärotid i livets förvirrande kaos. Nu känner de spelets regler och kan sätta sina egna prioriteter. Mycket som tidigare var svårt, blir plötsligt allt enklare. Konflikterna med andra blir alltmer sällsynta och när de trots allt uppträder är de numera lättare att lösa - människokännedom och erfarenhet är en god hjälp. Förmågan att verkligen uppleva saker blir allt intensivare, och hos många utvecklas denna förmåga redan genom att intressena utkristalliseras.


Efter 50 får vi tid, intresse – eller kanske mod – att börja ifrågasätta vår självuppfattning. Fundera över vem vi är; och varför vi blev som vi blev. Den roll vi en gång tilldelades i vår ursprungsfamilj och som kanske följt oss genom åren – stämmer den med den vi vill vara? Den som börjar fundera i de här banorna kan stöta på överraskningar. Och inse att nu, i den tredje åldern, finns chans att känna, tycka och göra saker som vi aldrig förut har tillåtit oss. Den tredje åldern rymmer en massa fördelar och fantastiska saker under förutsättning att vi kan acceptera att vi nått dit vi nått. Tid för eftertanke, tid för självrannsakan. Det hör tredje åldern till.

Det vore verkligen ett misstag att tänka på "åldrandet" under dessa fina år. Det finns ingen anledning att föregripa denna process genom att hänga på sig en sådan etikett i förtid. Så länge man kan njuta, så länge man kan delta i det mesta och så länge hälsan tillåter det, ska man inte ge upp. Den tredje åldern har så många fina sidor. Varför inte utveckla ett nytt intresse, lära sig en ny hobby. Man kan så mycket mer än man tror.

En väninna som började måla vid 55 års ålder, berättade en gång för mig:

"Jag ser naturen plötsligt på ett helt nytt sätt, inte bara med ögonen utan också med själen. Först nu kan jag verkligen njuta av tillvaron och livet". En människa är så gammal som hon känner sig. Och varför skulle man plötsligt känna sig annorlunda än förut bara för att talet 50 dyker upp i almanackan.


Vad har egentligen förändrats? Inte ett dugg, så länge vi inte låter våra panikkänslor dra iväg med oss. Att åldras är inte särskilt märkvärdigt. Samtidigt är det mycket märkvärdigt. Det är det som är dilemmat. Det är naturligtvis inte alltid så att den tredje åldern är de bästa åren i en kvinnas liv. Men dessa år kan under alla omständigheter vara fina rika år. Det är ju framför allt rädslan för åldrandet som gör oss gamla. Livet ger erfarenheter, några är svåra - dem måste vi också ta oss igenom. Så ökar vår självkännedom och vår styrka.


Ungdomen är inte en tidsperiod i livet utan ett tillstånd i hjärnan. Det gäller att ha en stark vilja, livlig fantasi, starka känslor, mod som övervinner feghet och en stark aptit på äventyr istället för passivitet och inaktivitet. Ingen blir gammal av att bara komma upp i åren. Folk blir gamla av att överge sina ideal. Åren gör att huden blir rynkig men att tappa sin entusiasm gör själen rynkig. Oro, tvivel, bristande självtillit och förtvivlan böjer huvudet och vänder anden mot marken. Oavsett om du är sjuttio eller sjutton så finns det i varje hjärta kärlek, förundran, beundran för stjärnorna, längtan efter nya utmaningar och den barnsliga aptiten på det som kommer, glädjen och livets lek.


"Du är lika ung som din tro, lika gammal

som dina tvivel, lika ung som ditt självförtroende

lika gammal som din rädsla. Så länge ditt

hjärta tar emot budskap om skönhet,

uppmuntran och kraft från jorden, från människan,

från det oändliga, så länge är du ung."

Douglas McArtur definition on ungdomen."Man bär som hela sitt liv inom sig och nu, snart sextio, kan jag tillåta mig att plocka fram den jag vill, den lilla flickan i mig ibland och den flirtiga unga kvinnan ibland, den mogna kvinnan om jag väljer det. Det känns härligt och oavsett vilken del jag visar, så är alla jag". Den tredje åldern erbjuder många nya möjligheter att hålla sig ung.

"När en kvinna blir 50, har hon kanske

30 år kvar. Vad ska hon göra med dem?

Ska hon leva som om resten av livet var en

spegel, där det förflutna går ett varv till,

men vissa delar saknas?... Nej, livet ska

vara ett äventyr. Man måste göra något

nytt och inse att det är själva resan som

är målet."

Carolyn Heilbrun


"Jag har njutit mycket av den här andra

blomningen som infaller när de intensiva

känslornas och relationernas tid är slut.

Plötsligt - ungefär i 50-årsåldern -

upptäcker man att ett helt nytt liv öppnar

sig, fyllt av saker att tänka på, se och läsa

om ... Det är som en sav av nya idéer och

tankar stiger upp inom en."

Aghata Christie


"Det här är den mest spännande perioden i

mitt liv ... Jag vill vara en varm och levande

kvinna tills jag dör. Jag struntar i om folk

tycker jag är knäpp ... Man kanske är sötare

som ung, men samtidigt är man naiv, oerfaren,

gör massor av misstag och blir inte tagen på

allvar. När man blir medelålders är man både

klokare och självsäkrare. Det är en underbar

kombination. Och man har många goda år

framför sig."

Wendy Reid Crisp

Kropp och Själ

Copyright © - ElisabetB